Tuesday, 28 June 2011

Artwork I

this one picture I named it, it called The Invader.

Babies in da house!!

Aku tak tau pernah citer ke tak..yang kat umah aku ni ada babies..comel2 dan nakal2..well, technically bukannya adik aku tp dyorg ni cam da a part of the family..truely dyorg ni mak aku yg asuh..i mean, my mom were their babysitter..da lebih 3 tahun jaga..since my mom was alone at home cause i and my brother stay away from home,so she decided to take care of baby..at least taklah dy sunyi sgt kat rumah..


the first baby is Aliff, he is 2 years old..perangai..ni budak baik tp susah nk tdo..my mom xabis2 nk kna dodoikan ( marah pon ada gak ) bg dy tdo..tp dy ni jenis senyap je...maybe sbb dy xpandai ckp lg..sbb tu baik je..


Yang ni dah terkeluar dari list baby sbb usia dah tua bangka( metafora melebih-lebih). Well, nama dy Noah..da masuk tadika da pun..what can I say, at his age, walaupun perangai cam bdk2, tp dy ni mmg cepat matang n pandai bfikir..bdk pandai..


Ni fevret aku..nama dy Wirda..the cutest and the only girl in this house..dy ni mmg comel + pandai + byk ckp + byk kerenah kiut-miut dy lagi..honestly...dy ni mmg banyak mulut...angkara dy lah kalau budak2 lain xdpt tdo..mulot dy pot pet pot pet sepanjang masa..pas2 pandai marah2 org lak tuh..aku pon kna marah skali..hampeh punya budak, nasibla ko ni comel.. 

Sunday, 5 June 2011

bebelan aku

today we gonna talk about my bebelan..


bebelan?
aku sendiri pun sebenarnya tak suka dibebel..
tp aku sendiri kadang2 membebel gak macam mak aku n nenek aku..
well, i guess its pretty much about genetic right, miss syakiran? she is my biology lecturer..


soon, i think that i'm a demanding person or pretty choosy person..
about cloth, food, car, job, and many other things in the world relating to a man's life..


tp aku tak tau sikap aku ni baik ke tak..
aku selesa..bila nampak bagus..ha3..tp tak tau la org lain nampak camne..
tp, aku rasa personality ni mungkin ada eloknya...i mean about the 'membebel' things..
somehow, sikap ni dapat create benda yg lebih bagus dalam hidup kita..
adik aku maybe pemalas orgnya..so, aku bebel kat dy..later, dy berubah jd rajin skit...ok la 2 kan?


tp, aku still tak suka dibebel n aku pun sebenarnya xsuka membebel, but, like biology said, genetic is very hard to change, right miss syakiran? ><

Saturday, 14 May 2011

Apa Yang Aku Rasa Bila Tengok Industri Hiburan Malaysia?

Ok...minggu ni kita bakal membincangkan beberapa isu yang mmg sume org nampak, sume org tau pasal industri hiburan tanah air..


Pada pandangan aku sendiri, firstly, aku nk mintak maaf kalau statement ni menyakitkan hati mana2 pihak..tp seriusly, aku kadang2 sedyh dgn industri hiburan kita ni..nk tau sbb apa? Korg tgk la sendiri rancangan2 kat tv,filem,drama..ada sesuatu yg kurg pada benda2 ni..nak tau apa?


Itulah yang dipanggil SENTUHAN KREATIVITI..


Guys, nak buat filem, bukan sekadar nak kena ada title Pengarah, Director Movie itu ini..yg penting adalah intipati tu sendiri..


Aku bukan nk compare tau Filem2 Melayu dgn Filem2 luar..tp jelas skali, dyorg ada apa yg kita takde..IDEA! The most unexplaintable thing in the world..idea yg bernas! Siapa ada? Raise up your hands right now, because I want to hire you as the director..simple is it?


Tak dinafikan kat Malaysia ni ramai yg berbakat, tp byk pulak halangannya, ada yg ada masalah kewangan, bank tak nk buat investment sbb takut rugi..pelakon terlalu memilih,semua nk jd hero,semua nk jadi heroin, habis siapa nk berlakon jd penyapu sampah??HA? This is the thing..


Now, I realise one big factor why our Entertainment Industry tak semaju dunia luar?


Satu sebab............


Sebab negara kita kecik, korg pusing2 Malaysia ni, korg akan jumpa muka yg sama! That's it! Kta kekurangan tenaga dlm industri ni..Dibandingkan dengan US..negara dyorg besar...rakyat dyorg ramai yg talented, nk masuk American Idol, berjuta yg apply...Tp yg menang sorg...the most valuable singer in the competition..bg dyorg, buang sorg penyanyi.kau akan dpt 10 penyanyi lain...its not even a big matter..tp bukan bg kita..Malaysia, berapa je rakyat dy...nk cari sorg penyanyi berbakat...punyala susah..
So ni mmg saru faktor yg besar..seriusly..


Ni satu hal lg, bukan aku nk kritik artis kita, tp stop la mencari publisiti murahan...bila reputasi korg jatu, korg cari publisiti supaya imej korg meningkat naik...apa ni? Desperate Housewife? Please...ramai yg benci tau tak? Tambah lagi dgn byk program2 temubual selebriti...wartawan cam batu api...korg tau tak laga2kan org tu tak baik...come on..bukannya bagus pun benda2 camni untuk industri kita..


Perunding Imej.....
Korg tak rasa ke benda ni penting? Seriusly...aku ni mmg slalu gak la tgk mv,reality show,kpop vdeo from south korea...bg aku, dyorg btul2 jaga dyorg punye kualiti tau..rupa dyorg, fesyen..semuanya perfect...no wonder la kan rakyat kita mmg tergila2 artis korea  ni...
Bila tgk balik artis kita, hari tu aku g majlis kawin Pak cik aku kat Subang, ada la beberapa artis yg tgh meningkat naik skarang ni...dtg majlis kawin  pakai lagging(tak tau eja betul ke tak...) ngan tshirt...what the fcuk..korg ni artis kan...aku rasa cara aku berfesyen lagi bagus la dari korg...korg tak mampu nk afford skinny jeans hitam ke sampai pakai lagging? Kepada perunding imej di luar sana,, baik korg cari keje utk artis2 kita sbb dyorg ni ramai yg less sense of fashion...seriously..


Yang berlakon nk menyanyi, yang menyanyi nk berlakon..
Isu terbaru, ramai yg cuba nk test power luar bidang..guys, bukan aku nak kritik korg..tp kalau korg tak boleh berlakon, boleh nyanyi je..baik korg fokus kat nyanyi je...jgn malukan diri sendiri dan industri ni...bukan tak nak bg peluang...but it better that way..
Kalau rasa muka boleh pergi, better jd model je...jgn pergi terlalu jauh...


Genre cinta dlm drama....
Meluat....apsal tiap2 drama kat tv cam ada selitan babak Titanic, semua nk buat jiwang karat..tak boleh ke korg explore skit? Ubah cara pemikiran korg, Mr Director? Hello, Makcik2 suka la tgk cte ala2 sembilu kasih...tp sampai bila..kalau la ini berterusan, jgn salahkan viewers tgk cite omputih rather than tgk filem bangsa sendiri...cuba korg tgk Kabir Bakhtiar, drama Nur Kasih, cerita pasal cinta tapi berteraskan agama, something new right? I berani bet, whole Malaysian love this drama..penceritaan yg x meleret...menarik, penggunaan teknik cahaya yg bagus...ini yg kita cari...dan satu lagi Directors...bila buat filem...jgn kedekut keluar blanja...nak tau apa yg paling aku benci? Cerita tanpa bajet...bajet kamu hanyalah bayaran pelakon, alatan dan sewa tempat? No. that's not it..cerita dengan bajet besar bukan la satu kerugian, tp satu pelaburan yg menguntungkan..well, you pay for the technology, it helps your story..


bukan nk nampak ensem sgt, tp biar la ada gaya

kalau rasa xde kebolehan sgt,tp muka lawa, better jd model

Kabir Bakhtiar, pengubah industri hiburan tanah air

salah satu cite yg ada gaya...

genre baru filem melayu

karya Kabir Bakhtiar dan isteri

Generasi baru director yg hebat
Apa pun, coretan kali ini hanyalah satu kritikan membina, hope mana2 bakal director, take notes, improve our local industry! Jgn terasa plak apa yg aku tulis..ni hanya satu penulisan yg terlalu jujur..peace no war!

Wednesday, 11 May 2011

picaturaelalalalala

my grannies in KL!!

What's up guys..last week, atuk ngan nenek aku datang KL..stay kat umah aku beberapa malam..guess what..coz, anak bongsu diorg nak kawin..

restoran in sungai buloh,my hometown


Since event tu buat kat Subang, so atuk ngan nenek aku tinggal kat umah aku sebelum hari perkahwinan anak dyorg ni..Pakcik aku( pengantin lelaki) mmg bagus sebab kebanyakan keje2 kawin ni sume dy yg tolong settlekan..kitorg cuma datang je majlis tuh..


berakhirnya zaman bujang



benda yg paling selalu kitorg buat time atuk ngan nenek aku ada kat umah adalah bawak dyorg makan kat luar..means makan kat restoranla..then, aku akan tanya kat atuk aku..amacam,best ke tak makanan kat situ..kalau atuk kat Pass..maknanya ok la 2, kalau xpass, maknanya ada la something wrong..makanan lambat sampai, mknn xsedap..hadui, letih den nak layan kerenah org tua, tp tu la yg akan kita hadapi satu hari nnt..


somewhere in Klang

Monday, 2 May 2011

Another Pic!

Ni salah satu scene yg aku snap time senja...

Hai blog!

Lama den x mengupdate blog den ni..apo cito?! Ha..gue xde nggak ada idea..ni pun gua update sebab due date dah dekat sangat dah( ada due date la skarang..)

Semalam kan, aku g shoppeng sebab Padini text aku dyorg kata dyorg buat sales up to 50% to member..50%?@#@$$% what the fcuk? Aku pun terus la ajak parent aku g sana ( pow duit parent..) best dol..baju dy murah2 gle..so aku grab la beberapa helai baju n slipper..dgn 3 helai kemeja..satu slipper, aku blanja xlebih pun $400...pergh, mmg murah r..

Yang aku respek pasal Padini..

Satu, sebab dy company yg dtg dari Malaysia sendiri ( bangga sebagai anak Malaysia..)
Dua, sebab sume brg2 dyorg mmg nampak cool walaupun dyorg ni produk Malaysia..boleh kata, setanding la kot kalau setakat nak compare ngan Topman or Zara..
Tiga sebab dyorg mmg pemurah bg membership sale sampai 50% * point terpenting!



Friday, 8 April 2011

finally, my own Mac stuff on my Acer!

HAha! Today's title is quite an interesting for me...akhirnya aku dah download every Mac stuff untuk aku punyer laptop. Walaupun aku punyer laptop just an Acer, I've upgraded it. Aku dah upgrade runner RAM..so, it is fast on my laptop..suitable for me to use all this Mac software..guess what? Mac software is super duper cool man..satu, pasal itune..itune memang best sebab once kita dah masukkan lagu dalam itune, lagu tu akn terus save dalam playlist, automatic save..so, next time xpayah susah2 nak masukkan lagu dalam korg punyer music player, besides, software ni boleh terus download lagu yg kita nak melalui apps store..unless benda ni berbayar dan aku sendiri pun xpernah guna apps store, kalau dulu, kita boleh hack apps store dengan guna J break..tapi hari ni, apps store bawak keluar statement bahawa, diorg punyer programmer dah upgrade security system supaya J break takleh nak hack apps store..kedekut kan?hhahahahaha..

N then about another stuff, korg tau tak pasal Safari? Browser internet tu..ha..Safari ni sebenarnya direka khusus untuk Mac air, Iphone and Ipad...aku baru je try Safari dan aku tak rasa ramai yg tahu yang Safari sekarang ni boleh diguna untuk PC biasa yg bukan produk Apple.Inc. Ni pun stuff yg agak hebat sebab kelajuan dia memang dua kali ganda lebih laju dari browser internet biasa..cuma, ha..ada banyak kelemahan sebenarnya produk2 Apple ni, kalau guna Safari, kita still boleh copy and save image dari Google or Yahoo..tapi kita strictly dilarang dari download illegal thing cam free mp3 music, video or any software..aku pun xmahir sangat pasal ni..ni yang aku baca time aku firstly nak install Safari kat laptop aku...akan ada agreement tiap kali korg nak install Safari kat laptop korg..

Finally, aku dah tukar skin laptop aku dan download satu gadget Mac like kat aku punyer dekstop..skin ni xberat..still dapat support even gadget dy cam banyak je..cuma, aku tukar skin yang Mac like, bukan tukar OS Mac..sebab tu laptop aku still jalan dengan lancar, laju la lagi untuk main game CS, DOTA or any other games..
Cam Mac kan?Original Window OS..

Ni la fevret player aku skang..

korg boleh acsess masuk apps store..apps dy xla mahal sgt pun..cuma 0.99$ dolar...tapi bayar kena guna  kredit kad..hahahha

Ni la Safari yg super duper cool tuh..

Monday, 4 April 2011

1 APRIL ~ a memorable moment

Cakap pasal tarikh ni konpem ramai yang ingat hari ni adalah hari untuk kenakan orang kan? Memorable la katakan...tapi sebenarnya hari ni memang bermakna sangat bagi aku dan warga kolej aku nih..hari ni adalah last day of schooling...after this, no more tutor, lecture, morning assembly...pergh, heaven habis..yang tinggal cuma la final exam..guys..chaiyok!

Time nyanyi lagu Negaraku..

First beratur kat perhimpunan sedekat ni..biasanya jauh ke belakang..

Kuliah last~ Kimia

Ready untuk game , nama game~ Sape Paling Cepat Berlari Guna Meja Kuliah..

Budak2 hayat 4..

Petang tu aku kuar outing ngan Mamak, beli barang, potong rambut, makan...

makanan yang sedang dimakan oleh mamak..

iftar la jami'ie( eja tak tau betul ke tak..)

Hari Khamis yang lepas aku buat puasa sunat Khamis..aku ajak sekali budak2 kuliah aku join berbuka kat masjid sebab hari tu merupakan hari last program iftar jam'ie(berbuka kat masjid beramai2..)..n aku ajak sekali budak2 Chinese join kitorg tau...dyorg siap puasa..xmakan xminum sepanjang hari tau..pergh..respek aku kat dyorg...ha..pasal iftar jami'ie kat kolej aku ni kan..kat sini penganjur buat jamuan buka puasa makan dalam dulang..satu dulang boleh makan 5 orang...lauk pauk sume campur sekali dalam dulang..benda2 camni boleh dikatakan cam nak eratkan hubungan ar sesama manusia ni..xkira agama, bangsa..1Malaysia la katakan..=p











Thursday, 31 March 2011

lalalalalalalala..oh, gambar!

Entry kali ni xla menarik sangat, aku just upload gamba2 artwork terbaru yang aku snap guna kamera aku..gamba2 ni aku snap secara tiba2( especially pagi2 time nak gi kelas..) dan ada jugak yg aku ambik secara tak sengaja...thank kepada aktor(kucing yang comel!)



 

Thursday, 24 March 2011

pasal aku..

aku baru perasan..da dekat sebulan aku bukak blog nih..takde satu post pun pasal aku kan? Tapi rasanya takde pape yang menarik pun...ok, first skali, nama penuh aku Ahmad Luqman Hakimi b. Bazlan..tapi membe2 panggil gua kimi je...umur tua, 19 tahun..status, single, 4 petak kosong belum berisi, tapi satu dah ada yang tempah...hehe..n then, aku ni asalnya Kuala Terengganu, tapi since my father work kat Petaling Jaya, aku dan family menetap kat Sungai Buloh, Selangor..aku membesar kat Selangor ni dah 18 tahun, setahun je aku menetap kat Terengganu..tu pun time kecik2 je( masa baru lahir..) aku ada ramai adik-beradik..2 orang..hobi? Photographying..surfing...sleeping...boring...nothing much interesting, tapi aku minat benda2 yang memang interesting..


aku yang depan ke belakang?


dari kiri : kimi, poh yong

a trip to Ledang

 Kawasan gunung Ledang ni meliputi 107km persegi. Jarak tempat ni dari Johor  Bharu plak adalah sejauh 170km. Ada dua pintu utama untuk masuk Kawasan Gunung Ledang ni..satu di Sagil, Johor dan satu lagi kat Bukit Asahan, Melaka. Puncak Gunung Ledang ni adalah setinggi 1276m dari aras laut...dan merupakan gunung yang ke-64 tertinggi di Malaysia.  

Ni first aku jejakkan kaki ke Ledang ni...asalnya memang cuak gak tau..first sbb dgn cte2 mitos dy tuh, n then cte pasal rasuk merasuk lg...tp bila aku nk g uh, membe2 aku sume cakap tempat tu mmg best n then ramai org, fun habis kalau g sana... so aku try je lagi...lagipun kitorg cuma g mandi sambil jalan2 je..rasanya memang takde ape yang bahaya pun...except ada 2,3,4,5,6 kali je budak2 ni jatuh kat air terjun( fuh, memang bahaya gile...)tapi, apapun aku memang rasa seronok g sana walaupun ari tu, sempat mandi kejap je and then hujan lebat...huhu..