Friday, 8 April 2011

finally, my own Mac stuff on my Acer!

HAha! Today's title is quite an interesting for me...akhirnya aku dah download every Mac stuff untuk aku punyer laptop. Walaupun aku punyer laptop just an Acer, I've upgraded it. Aku dah upgrade runner RAM..so, it is fast on my laptop..suitable for me to use all this Mac software..guess what? Mac software is super duper cool man..satu, pasal itune..itune memang best sebab once kita dah masukkan lagu dalam itune, lagu tu akn terus save dalam playlist, automatic save..so, next time xpayah susah2 nak masukkan lagu dalam korg punyer music player, besides, software ni boleh terus download lagu yg kita nak melalui apps store..unless benda ni berbayar dan aku sendiri pun xpernah guna apps store, kalau dulu, kita boleh hack apps store dengan guna J break..tapi hari ni, apps store bawak keluar statement bahawa, diorg punyer programmer dah upgrade security system supaya J break takleh nak hack apps store..kedekut kan?hhahahahaha..

N then about another stuff, korg tau tak pasal Safari? Browser internet tu..ha..Safari ni sebenarnya direka khusus untuk Mac air, Iphone and Ipad...aku baru je try Safari dan aku tak rasa ramai yg tahu yang Safari sekarang ni boleh diguna untuk PC biasa yg bukan produk Apple.Inc. Ni pun stuff yg agak hebat sebab kelajuan dia memang dua kali ganda lebih laju dari browser internet biasa..cuma, ha..ada banyak kelemahan sebenarnya produk2 Apple ni, kalau guna Safari, kita still boleh copy and save image dari Google or Yahoo..tapi kita strictly dilarang dari download illegal thing cam free mp3 music, video or any software..aku pun xmahir sangat pasal ni..ni yang aku baca time aku firstly nak install Safari kat laptop aku...akan ada agreement tiap kali korg nak install Safari kat laptop korg..

Finally, aku dah tukar skin laptop aku dan download satu gadget Mac like kat aku punyer dekstop..skin ni xberat..still dapat support even gadget dy cam banyak je..cuma, aku tukar skin yang Mac like, bukan tukar OS Mac..sebab tu laptop aku still jalan dengan lancar, laju la lagi untuk main game CS, DOTA or any other games..
Cam Mac kan?Original Window OS..

Ni la fevret player aku skang..

korg boleh acsess masuk apps store..apps dy xla mahal sgt pun..cuma 0.99$ dolar...tapi bayar kena guna  kredit kad..hahahha

Ni la Safari yg super duper cool tuh..

Monday, 4 April 2011

1 APRIL ~ a memorable moment

Cakap pasal tarikh ni konpem ramai yang ingat hari ni adalah hari untuk kenakan orang kan? Memorable la katakan...tapi sebenarnya hari ni memang bermakna sangat bagi aku dan warga kolej aku nih..hari ni adalah last day of schooling...after this, no more tutor, lecture, morning assembly...pergh, heaven habis..yang tinggal cuma la final exam..guys..chaiyok!

Time nyanyi lagu Negaraku..

First beratur kat perhimpunan sedekat ni..biasanya jauh ke belakang..

Kuliah last~ Kimia

Ready untuk game , nama game~ Sape Paling Cepat Berlari Guna Meja Kuliah..

Budak2 hayat 4..

Petang tu aku kuar outing ngan Mamak, beli barang, potong rambut, makan...

makanan yang sedang dimakan oleh mamak..

iftar la jami'ie( eja tak tau betul ke tak..)

Hari Khamis yang lepas aku buat puasa sunat Khamis..aku ajak sekali budak2 kuliah aku join berbuka kat masjid sebab hari tu merupakan hari last program iftar jam'ie(berbuka kat masjid beramai2..)..n aku ajak sekali budak2 Chinese join kitorg tau...dyorg siap puasa..xmakan xminum sepanjang hari tau..pergh..respek aku kat dyorg...ha..pasal iftar jami'ie kat kolej aku ni kan..kat sini penganjur buat jamuan buka puasa makan dalam dulang..satu dulang boleh makan 5 orang...lauk pauk sume campur sekali dalam dulang..benda2 camni boleh dikatakan cam nak eratkan hubungan ar sesama manusia ni..xkira agama, bangsa..1Malaysia la katakan..=p